NIEUWS

Gércei-Vadász Magyar Vizsla Kennel

OVER DE RÖVIDSZÖRÜ MAGYAR VIZSLA

Door de Fédération Cynologique Internationale (F.C.I.) is de jongste editie van de rasstandaard (gedateerd 06.04.2000) van de rövidszörü (korthaar) Magyar vizsla erkend onder nummer 57. De langhaar Magyar vizsla die af en toe geboren wordt als gevolg van een kruising die destijds gemaakt werd met de Ierse setter is door de F.C.I. niet erkend en kan voorkomen worden door het uitvoeren van een daartoe geëigende DNA-test.

De Magyar (Hongaarse) vizsla (voorstaande hond) vindt zoals zijn naam het zegt zijn oorsprong in Hongarije. Deze continentale voorstaande jachthond (F.C.I.-groep: 7) verspreidde zich sinds begin van de vijftiger jaren in grotere mate over Europa en de gehele wereld. Zijn mooi uiterlijk en zijn aangenaam karakter  zijn oorzaak van het feit dat er in de toekomst moet gevreesd worden voor het behoud van zijn jachtaanleg. Niettegenstaande een evenwichtig karakter, een goede gezondheid en een mooi uiterlijk geen onbelangrijke aspecten zijn mogen wij toch nooit het specifieke van ons ras - het voorstaande jachthond zijn - vergeten.

De korthaar Magyar vizsla is met zijn doorgaans uitstekende neuskwaliteit, zijn nooit aflatende wil om voor zijn baasje te werken, zijn ingeboren apporteervreugde en zijn leergierig karakter de ideale voorstaande hond voor de jager die „goed" en „mooi" verenigd wil zien in zijn jachtgezel.

 

Mocht U als jager of als niet-jager interesse hebben voor ons ras dan mag u beslist niet vergeten dat:

 

• de Magyar vizsla een hond is die héél wat beweging vraagt;

• de Magyar vizsla een hond is die erg graag bij zijn baasje is en veel aandacht vraagt;

• u vóór de aankoop van een pup best bij de rasvereniging informatie vraagt omtrent de fokker en de ouderdieren;

• u best aan de fokker een schriftelijke verkoopovereenkomst vraagt met waarborgen inzake gezondheid,
karakter en jachtaanleg; een ernstige fokker heeft daar beslist niets op tegen;

• de kans om een pup te vinden die de kwaliteiten heeft die u zoekt het grootst is in een nestje waarvan beide
ouderdieren reeds bewezen hebben over deze kwaliteiten te beschikken.

 

RASSTANDAARD

De rasstandaard is in het Frans, Duits, Engels en Spaans terug te vinden op de website van de F.C.I. (www.fci.be);  in het Frans onder "Nomenclature et standards", Groupe 7, Section 1, Hongrie.

Helaas heeft de F.C.I. geen Nederlandstalige versie van de rasstandaard. Op de website van de Nederlandse rasvereniging (www.magyar-vizsla.nl) is een niet-officiële Nederlandstalige versie te lezen onder de rubriek "Vizsla".

 

© 2014 copyright by Gércei-Vadász Vizsla Kennel